Το «Ξαθέρι« κάνει γευσιγνωσία κρασιών στο Οινοποιείο Λυραράκη!
8 Απριλίου, 2024Αφιέρωμα στο Καφενείο Ξαθέρι από το περιοδικό Ciao
17 Ιουλίου, 2024Το περιοδικό Αθηνόραμα, γνωστό για την αφοσίωσή του στην ανάδειξη των καλύτερων προορισμών για φαγητό και ψυχαγωγία στην Αθήνα, επέλεξε αυτή τη φορά να εστιάσει το βλέμμα του σε ένα μέρος που αποτελεί ζωντανή αναβίωση της ελληνικής παράδοσης: το Καφενείο Ξαθέρι.
Πιο αναλυτικά:
“Γύρισα πόλεις και χωριά κι άγνωστα ξένα μέρη, μα ο νους μου καταστάλαξε στο Κρουστιανό λημέρι” λέει ο ποιητής και, μολονότι ερευνάται, η πιθανότητα να είχε στο νου του το “Ξαθέρι” όταν έγραφε τον παραπάνω στίχο είναι πολύ υψηλή.
Ένα απ’ τα πλέον κοσμαγάπητα στέκια του Κρούστα, του γραφικού χωριού στα νότια του Αγίου Νικολάου, το “Ξαθέρι” είναι σταθερός σταθμός των καλοφαγάδων της περιοχής, με την κοκκινιστή κατσίκα με χοντρό μακαρόνι και το τσιγαριαστό αρνί να αποτελούν να αποτελούν φαβορίτων μερακλήδων, τις χειροποίητες γκόγκες με κοτόπουλο, λαχανικά και γαλένι, αλλά και τα παραδοσιακά λαζάνια της μαμάς Μαρίας με ανθότυρο να συναγωνίζονται στη λίστα των best seller τα δυνατά σχαρίσματα, όπως το ξιδάτο λουκάνικο, η σταβλίσια χοιρινή και το μπιτφτέκι του μπαμπά Μανόλη, που σπάνια λείπουν από οποιοδήποτε τραπέζι.
Φυσικά, η μεγάλη λίστα κρασιών από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα συμπληρώνει την εμπειρία, ενώ το σπιτικό γαλακτομπούρεκο με κατσικίσιο παγωτό ή οι κρουστιανές μυζηθρόπιτες με θυμαρίσιο μέλι είναι ο καλύτερος για να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στη μαστοριά των κρητικών μαγειρεμάτων.
Δείτε το αφιέρωμα εδώ: https://www.athinorama.gr/restaurants/3030613/xatheri-authentiki-kritiki-kouzina/